Lidbrandt's Sporthästar

Dressyr, Fälttävlan & Hoppning

Isabella Lidbrandt

Isabella är född 1997 och bor i en egen lägenhet på gården tillsammans med sin pojkvän Dob.

Isabella driver tillsammans med sin storasyster Rosanna Lidbrandt företaget Lidbrands Sporthästar på familjegården.

I och med storasyster Rosannas hästintresse så tillbringade Isabella mycket tid i stallet redan vid tidig ålder.

Isabella blev även hon mycket hästintresserad och vid 5 år fick hon sin första egna ponny.

Det dröjde inte länge innan hon fick smak för att tävla och sedan dess har hon varit fast och älskat att tävla mer än någonting annat.

Vid 10 års ålder kom vi i kontakt med Stora Wäsby Fältrittklubb som fortfarande är hemmaklubben med tränare Lena Bredberg i spetsen. Isabella fick så småningom prova på terräng med sin ponny Praline sedan var det fälttävlan som gällde för hela slanten.

Isabella tränar dressyr för sin syster Rosanna, hoppning för Piia Pantsu och E-G Haking samt terräng för Piia Pantsu och Janne Jönsson.

Isabella är en riktig tävlingsryttare som lägger alla dygnets vakna timmar på sin satsning.

Hon har ridit i landslaget i fälttävlan sedan 2012, först på ponny sedan som junior och nu som Young Rider.

Isabella vill fortsätta representera Sverige vid stora mästerskap även som senior och har OS 2020 som mål. 

Hon har trots sin unga ålder redan ridit in och utbildat flertalet ponnyer och hästar med stor framgång.

Isabella har själv tagit upp Mowits i fälttävlan till landslagsplats, internationella segrar i tvåstjärnig fälttävlan, YR NM-guld, Junior SM-silver och nu YR-SM guld och fått YR EM biljett till Italien.

Läs mer om Isabella och Mowits historia på Tidningen Ridsport, klicka här.

6 åriga Ottawa har Isabella själv ridit in, visat på tre års test och fått 9a på ridprovet. Isabella och Ottawa kvalade till fälttävlans breeders för 5 åringar där de låg i ledning efter dressyren på 74%.

Idag har de internationell seger i CIC1* och är kvalade till Unghäst-VM.

Isabella har utöver detta bl.a. ridit 5 års-championat i dressyr på ponny, gjort 5 års-kval i hoppning på ungponny, tävlat FEI ponnydressyr med vinster och kvalat till ponny-SM i dressyr.

Hon har alltså själv både utbildat och tävlat ett stort antal ponnyer och hästar med stor framgång inom främst fälttävlan men också dressyr och hoppning.

Isabella är väldigt noga med sina hästars välmående och sätter alltid sina hästar i första hand. Varje häst har ett välanpassat och noggrant upplägg.

Hon är en mycket positiv och mjuk ryttare men är samtidigt orädd och tuff när det behövs.

Hon har en stor ryttarkänsla och är duktig på att komma överens med och hantera alla typer av ponnyer/hästar.

Isabella är mycket målinriktad och ser alltid till att nå sina mål.

Har du Isabellas nästa stjärnhäst? Tveka inte att höra av dig.

Isabella erbjuder tävling, utbildning och försäljning utav din ponny eller häst.

Isabella har elever i både dressyr och hoppning, ofta i kombination med att hon själv rider ponnyn/hästen. Läs mer här

Första gången Isabella....

... var på läktaren i ett ridhus var hon endast en vecka gammal när storasyster Rosanna red lektion. Hon tillbringade tidigt mycket tid i stallet när storasyster Rosanna red på ridskola och sedan fick sin första egna häst.

Hittade man inte Isabella satt hon med sporrar, spö och hjälmen på sne utanför stallet på sin låtsashäst (en stock) och red i full galopp i skogen.

När Rosanna sedan skulle ta med sin första egna häst Axiom över sommaren till sommarstället på Öland behövde vi hitta en sällskapshäst.

Vi fick tag på en B-ponny vid namn Praline, ett tre-årigt ”Welsh sto”. Vi blev helt förälskade i Praline trots att hon bara var riden några gånger innan. När sommaren var slut köpte vi Praline direkt av uppfödaren Maria Bertilsson.

Kanske inte optimalt att köpa en ungponny till en så ung ryttare men med mycket hjälp och träning så fick vi det att funka. Till en början tränade och tävlade större kompisen Agnes Carlsson Praline i hoppning. Isabella och Praline lärde sig allt tillsammans med åren. De första året ekipaget skulle debutera på tävlingsbanan så fick Rosanna springa med på clear round-hoppningarna.

Isabella red även på Järfälla Ridskola några år.

2006 flyttade familjen till en hästgård i Skepptuna.

Isabella fick massor av hjälp av storasyster Rosanna som alltid hade ett vakande öga på sin syster.

Pga. storasyster Rosannas dressyrintresse blev hon tidigt mycket tränad i dressyr, vare sig hon ville eller inte.

Under denna tid hyrde vi även Sjöängens Limerick, en supersöt shetlandsponny som var väldigt snäll. Isabella lärde sig mycket på Limpan som tog allt i sin egen takt. De tävlade hoppning tillsammans.

Vid en tävling gick 50 cm bra men när hindren låg på 60 cm tyckte Bella att det var för högt så hon gick in på banan och gjorde halt tre gånger framför ettan, perfekt då fick de ju gå ut från banan utan att behöva hoppa, skönt tyckte Limpan.  

Under denna tid kom vi i kontakt med Stora Wäsby och Isabella började träna hoppning för Lena Bredberg. Första tiden kom Bella in på träningen och förklarade för Lena att hon inte skulle hoppa det hindret, den muren eller vattenmattan, hon skulle inte hoppa högre än 40 cm och absolut inte galoppera.

När lektionen var klar hade Lena med lite knep och smarthet fått Isabella och Praline att göra allt det som Bella sagt att hon inte alls skulle göra.

När ekipaget var ute på "Pay and Jumps" tyckte Bella alltid att hindren var för höga på 50 cm höjd och fick överdomaren att sänka just när det var hennes tur. 

Men med mycket tid och träning så försvann Bellas rädsla och hindren blev högre och högre.

Lena lyckades få med Bella och Praline på deras första terrängträning i Nääs.

Att galoppera ute i skogen var ekipaget vana vid men att dessutom hoppa stockar och rida igenom vatten var ju hur kul som helst tyckte både Bella och Praline.

Ekipaget började tävla fälttävlan och var placerade redan i sin första start.

Nu var Bella fast besluten om att det var fälttävlan hon ville satsa på och tävla.

Från att ha varit så rädd till att bli helt orädd och tuff, det har vi mycket att tacka Lena Bredberg för.

Bella tävlade (och gör fortfarande) för Stora Wäsby FRK och red LAG-SM i fälttävlan på Praline år 2008.

Bella red även ponnyallsvenskan i hoppning med många vinster, bl.a. guld i Lag-DM.

Individuellt i hoppning fick de massor av vinster o placeringar tom. LA, hemma hoppade de banor på 1 meter. De tävlade även dressyr med vinster o placeringar tom. LA. 

Rosanna hade ridläger på Öland hos Maria Bertilsson och fick syn på Azalea, en ponny med mycket energi och gångarter utöver det vanliga. Azalea var då 4 år och köptes när sommaren var slut med hem till Skepptuna.

Till en början utbildade och tävlade Rosannas Azalea som visades på 5 års-championat i dressyr och som 6 åring vann även Azalea Ung Ponny Championatet i dressyr. Bella red under denna tid in sig på Azalea och tog sedan över Azalea helt som hon sedan tävlade tom. FEI dressyr med vinster och placeringar (bl.a. Globen kval) och kvalde till SM i dressyr två år i rad.

Eftersom Bella började växa mer och mer på längden så köpte vi C-ponnyn Calabash av Anna Bredberg.

Nu började Bella rida fälttävlan "på riktigt" och det blev både fler och större tävlingar längre bort.

Bella gjorde ett jättefint jobb med "Calles" dressyr vilket inte är helt lätt med en irländsk het ponny. En stadig fälttävlans dressyr på 70 % gjorde att ekipaget för det mesta alltid åkte hem med blå/gul rosett. De red flera Stil-SM och Lag-SM tillsammans. I dressyr tävlade de tom LA:P1.

Ekipaget kvalade även till 1*stjärnig nivå och det så bra att de blev uttagna till att rida Nordiska Mästerskapen i Danmark när Bella var endast 13 år gammal. En otrolig erfarenhet och Bella fick 70 % i dressyren och var bästa svensk i dressyren av alla svenskar (juniorer, YR och seniorer) med bl.a. sin första 9 a i protokollet.

Bella och Calabash blev uttagna till Svenska Ponnylandslaget år 2012.

Sen var det var dags för D-ponny. Bella gjorde en lista på vad hon sökte hos sin D-ponny, letade i annonser och den första ponnyn hon hittade stämde in på alla punkter i listan. Det blev provridning där allt stämde, sagt och gjort Spirit Of Big Meadow fick flytta hem till oss i Skepptuna.

På endast ett år avancerade Bella o Spirit från p80 fälttävlan till att rida NM i Norge med en 10 plac. och avsluta med SM GULD.

Bella och Spirit blev uttagna till Svenska Ponnylandslaget.

Även med Spirit låg Bella på en stadig fälttävlans dressyr på minst 70 % vilket gav dem många blå/gula rosetter. Bella och Spirit tävlade även FEI dressyr och LA hoppning.

Vi köpte två kat. C ungponnyer från Maria Bertilsson, Öland som Bella red in och utbildade.

Palina tävlade Bella hoppning tom. LA. Snöstjärna kvalade Bella i dressyr till 5 års-championat och startade. Båda ponnyerna såldes sedan.

Bella rider och tävlar fortfarande Snöstjärna i fälttävlan och Snöstjärna tränar dressyr med sin ägare Alva Litens för Rosanna. 

Under denna tid red Bella in Ottawa (Rosannas 3 åring) tillsammans med Rosannas hjälp på marken.

Ottawa visades senare på tre-års test av Rosanna och Bella där Bella red under ridprov och fick poäng 9/10. 

Bella har även ridit in tre åriga Douglas (ägare Åsa Grönberg Lind) tillsammans med Rosanna på marken. Douglas är en mycket stor häst på ca 180 i mkh som idag är en mycket trevlig häst att rida på. Rosanna vidareutbildar idag Douglas i dressyr och Isabella i hoppning. 2015 startade han 4 års program med bra resultat med Rosanna.

Bella började även parallellt ta över storasyster Rosannas dressyrhäst Mowits mer och mer.

De började tävla fälttävlan på debutantnivå och de klickade riktigt bra tillsammans från början.

Det blev många vinster redan på debutant nivå med Mowits och fortsatte på samma sätt upp i lätt klass. Även här med en dressyr stadigt på över 70 % som gett många blå/gula rosetter.

2013 avslutades med start i 1* och vinst. Bella och Mowits fick en plats i Svenska Junior Landslaget Spetstrupp inför 2014. 

2014 var ett mycket framgångsrikt år för Bella och Mowits som bl.a. avslutades med tre raka segrar genom NM GULD, DM-GULD och Internationell Vinst Segersjö.

2015 har Isabella och Mowits tagit SM-silver, kvalat till Junior-EM och tagit klivet upp på två stjärnig nivå. Det har blivit tre starter i Polen på två stjärnig nivå med riktigt bra resultat där den senaste dressyren låg på 79 % och felfri hoppning.

2015 har Bella även tagit över stora syster Rosannas unghäst Ottawa efter att ha testat henne en terrängträning och fick känna hennes talang.

Det har blivit vinster och placeringar på debutantnivå och kval till Lätt klass där de gjort felfria rundor. Även Ottawa o Bella har haft dressyr på runt 70 %.

Vilket resulterade i att de kvalade till Breeders i Fälttävlan för 5 åringar.

Det blev start i breeders trots att Ottawa inte tränat hoppning och terräng mer än ett halvår av sitt liv. Efter dressyren låg de i ledning efter dressyren på 74 % och gjorde fina rundor i hopp och terräng.

Isabella har under dessa år regelbundet utbildat och tävlat massor av ponnyer inom både dressyr, hoppning och fälttävlan åt deras ägare för utbildning eller försäljning. 

Isabella älskar sina hästar och ser med spänning fram emot resan mot de stora målen.

Meriter

2018

 • Svenska Young rider landslaget Fälttävlan

2017

 • Vinst CCI1* Sopot, Polen
 • Tredje plats Strömsholm CIC2*
 • Startat Breeders för 5-åringar fälttävlan med bra resultat
 • Flertalet placeringar med 5-åring i fälttävlan

2016

 • Svenska Young rider landslaget i fälttävlan
 • SM-GULD Young Rider
 • Uttagen till Young Rider EM i Italien
 • Kvalat till Ung-Häst VM 6-åringar
 • Vinst CCI2* Baborowko, Polen
 • Vinst CIC1* med 6 åring.
 • Tredje plats Strömsholm CIC1*
 • Tredjeplats Flyinge CNC1*
 • Flertalet vinster och placeringar lätt klass, enstjärnig och tvåstjärnig nivå i Sverige.
 • Svenska Championattecknet YR Fälttävlan
 • Hästskötarexamen

2015

 • Svenska Juniorlandslagets spetstrupp
 • Junior SM-SILVER
 • Kvalad till Junior-EM
 • Start Breeders Trophy 5-åringar
 • Placering Internationell 2*
 • Tre starter på 2** stjärnig nivå i Polen

2014

 • Svenska Juniorlandslaget
 • NORDISK MÄSTARE Junior Kerava, Finland
 • DM-GULD Seniorer
 • Vinst 1* Segersjö Internationell Horse Trials
 • Championat tecknet Junior (bästa junior i Sverige enligt SVRFS rakning)
 • Lag-SM SILVER Ponny
 • Göteborg Horse Show Stipendium 

2013

 • Svenska Junior lanslaget
 • Svenska Ponny landslaget
 • DM-GULD fälttävlan seniorer
 • Kvalad dressyr-SM ponny
 • Tappskoexamen

2012

 • Svenska Ponny landslaget
 • SM GULD ponny
 • Rankad ETTA ponny Tidningen Ridsport
 • 10:e plats Nordiska Mästerskapen ponny Starum, Norge
 • Kvalad dressyr-SM ponny
 • Final ungponny championat 5 åring

2011

 • Nordiska Mästerskapen ponny, Danmark
 • 4:e plats Lag-SM ponny

Isabella fick Göteborg Horse Show Stipendium 2014.

Isabella hopptävlar Praline med Rosannas hjälp.

Isabella och Praline efter vinst i La:1.