Lidbrandt's Sporthästar

Dressyr, Fälttävlan & Hoppning

Rosanna Lidbrandt

Rosanna är född 1991 och bor i ett eget hus på gården i Skepptuna med sin sambo Dennis.

Hon har hållit på med hästar sedan hon var liten och förstod tidigt att det var hästar hon ville satsa på och arbeta med.

Rosanna har stora mål och drömmar inom sin egen tävlingskarriär i dressyr och vill i framtiden kunna representera Sverige på de allra största mästerskapen.

Rosanna har redan arbetat inom hästbranschen i 10 år och innan hon startade eget så har hon hunnit med arbete i både fälttävlans- och hoppstall, en del på Lövsta Stuteri och Stjärnborg och slutligen hos Jennie Larsson.

Rosanna började ha dressyrträningar när hon var 15 år gammal.

Rosanna tränar dressyr för Jennie Larsson och Tinne Vilhelmson Silfvén.

2016 har Rosanna ridit Lövsta Future Challenge som går i klassen Intermediaire II för U25 ryttare med sin bästa häst Cassis.

Rosanna har sedan hon varit liten haft som mål och dröm att tävla på den högsta nivån som finns i dressyr. 2016 blev målet och drömmen sann, under tävlingarna i Elmia i oktober debuterade Rosanna och Cassis U25 Grand Prix på godkända %.

Rosanna är också intresserad av att utbilda unghäs

tar och visa på unghästfinaler, just nu har hon talangfulla 6 åriga Douglas Af Haglunda i stallet.

Rosanna är licensierad C-tränare i dressyr, utbildad på Strömsholm. Hon arbetar som dressyrtränare på heltid och är en mycket positiv och engagerad dressyrtränare. Mer info finns här.

Hon älskar verkligen att ha träningar och engagera sig i varje elevs mål och drömmar.

Rosanna är noga med att sätta träning och tävlingsmål med varje elev för att eleven lättare ska kunna nå sina mål inom dressyren vare sig eleven enbart satsar på dressyr, rider fälttävlan eller hoppning.

Filosofin är att dressyr ska vara roligt för både häst & ryttare och enkelt att förstå.

Under sin lektion är det sällan man hinner prata igenom viktiga saker som skulle behövas mellan tränare och elev. Rosanna erbjuder då coaching vid sidan av sina lektioner, läs mer under Coaching.

Rosanna har genom åren ridit många olika typer av hästar som varit svåra och speciella på olika sätt men ändå har hon lyckats få ut det bästa av varje häst.

Hon har alltid ett målmedvetet och noggrant upplägg med varje häst.

Varje häst byggs upp genom ett positivt och varierat arbete för att på bästa sätt utveckla varje häst efter dess förmåga.

Hon ser till att ständigt utvärdera och analysera vad hon kan förbättra hos sig själv både som ryttare och tränare.

Helt enkelt ett mycket noggrant helhets upplägg där ingenting lämnas åt slumpen.

Rosanna är även väldigt engagerad i sin lillasyster Isabella och hennes satsning inom fälttävlan.

Isabella tränar dressyr för Rosanna och har gjort det sedan hon var 5 år gammal. Isabella har sedan hon började rida fälttävlan oavsett ponny eller häst, klass, mästerskap, i Sverige eller utanför Sverige alltid haft minst 70 % i fälttävlansdressyren och nästan alltid hamnat i ledning efter dressyren.

Rosanna och Isabella elitsatsar inom olika grenar men samarbetar och hjälper varandra dagligen och på tävling.

Rosanna har även två år i rad tagit på sig lagledarrollen i sin klubb Stora Wäsby Fältrittklubb för Div. 1 dressyr ponnyallsvenskan.

2017 är hon även grenledare för dressyren i klubben på storhästsidan.

Tillsammans driver Rosanna och Isabella ”Lidbrandts Sporthästar”.

Rosanna och Cassis.

Fotograf: Therese Hübner

Det började med...

...ridlekis vid 5 års ålder. Sedan blev det ridskola några år på Överby Hästportförening där Rosanna red för Lena Wiman och Gun Grönroos.

Rosanna tillbringade så mycket tid som möjligt i stallet efter skolan och på helger. Det var ridning, sköthästar, stallkompisar och en massa utbildningskurser som lockade.

Sedan blev det dags för egen häst. Med egen häst följde mycket ansvar , inte bara rida och träna sin häst utan helheten. Att själv sköta foder, hovslagare, veterinär, lägga upp tränings schema mm. och se till att sin häst fick bästa möjliga skötsel för att må så bra som möjligt.

Något Rosanna tidigt själv tog allt ansvar över och insåg hur viktigt det är med alla detaljerna i vardagen, att ingenting lämnas åt slumpen på något plan. Detta har följt med än idag där Rosanna ställer stora krav på sitt team runt omkring sig för att hästarna ska må och ha det så bra som möjligt.

 Första egna hästen var det 6 åriga fullblodet Axiom. Det var med honom som tävlingskarriären började komma igång. Axiom var en mycket speciell häst som ibland var mer vild än tam men med ett oerhört stort hjärta och en härlig personlighet.

Rosanna utbildade och tävlade honom tom. MSVB dressyr och en del hoppning.

Lilla syster Isabella blev Rosannas första elev och Isabella har blivit tränad och coachad av Rosanna sedan hon var 5 år. I och med att Rosanna alltid har tränat och coachat Isabella hittade Rosanna väldigt tidigt intresset i att träna och coacha även andra.

Under denna tid kom Rosanna i kontakt med Sara Lundholm (av familjen kallad "dressyr Sara") som skulle bli hennes dressyr tränare i många år.

Sara lärde Rosanna vikten av grunderna inom dressyren, något som Rosanna har med sig än idag, hur viktigt det är med grunderna hela vägen upp i de allra högsta klasserna.

Många härliga somrar har spenderats på träningsläger i Ängelholm för Sara.

2006 flyttade Rosanna och hennes familj till en egen hästgård i Skepptuna (där de bor än idag).

Via Sara köpte sedan Rosanna Mowits som var tänkt att bli en framtida juniorhäst i dressyr. En 6 årig hopphäst uppfödd av Maria Gretzer.

Under denna tid kom Rosanna och hennes familj i kontakt med Stora Wäsby med Lena Bredberg i spetsen. Det dröjde inte lång tid innan Lena fick Rosanna att göra ett par starter i Debutant Fälttävlan (kom som bäst tvåa), något som gjorde susen för Mowits framåtbjudning.

Rosanna började även jobba på Stora Wäsby och hopptränade för Lena Bredberg med Mowits där hindrerna så småningom låg på 1.40 och ibland 1.50 .

Det blev också lite hopptävlingar tom. 120 med placeringar.

Efter tiden på Stora Wäsby jobbade Rosanna även i ett hoppstall med unghästar och hästar som gick svår hoppning.

Men nu var det dags att komma vidare med dressyren med Mowits.

Rosanna hade hört om Jennie Larsson som hade rykte om sig att vara en riktigt tuff dressyr tränare, precis vad de behövde. Ekipaget började träna för Jennie.

Bjudningen som Mowits fått från fälttävlan var dags att ta till vara på för att bygga upp Mowits.

Jobbigt tyckte Mowits som till en början stod på bakbenen, backade hela pass och blev utesluten i dressyr.

Men med envishet och noggrant upplägg så började det släppa.

Så småningom blev det massor av starter på nationell nivå tom. MSVA och St:George med placeringar, de startade även Intermediarie I på 62%.

Under dessa år jobbade Rosanna även en del på Lövsta Stuteri, en otrolig erfarenhet att få vara med och arbeta med topphästars vardag, se otroligt bra ridning och sköta en så fantastisk anläggning.

Det blev även en del jobb på Stjärnborg där Lövsta har sina unghästar och hingstar, också en otrolig erfarenhet att följa topphästarna från deras första år till inridning.

När Jennie Larsson skaffade eget började Rosanna jobba där en del och fick utbilda och rida till massor av olika typer av hästar, allt från unghästar till Grand Prix hästar. En värdefull tid då Rosannas fick massor av erfarenhet i sin ridning.

Rosanna fick under denna tid äran att ta över Jennies fina unghäst Olympia (e. Sir Donnerhall) som då var 5 år och fått 2 föl.

Ett mycket speciellt sto som Rosanna lärt sig massor av om konsten att få ett sto att arbeta med en i stället för mot en.

Familjen köpte senare även Olympias avkomma Ottawa av Jennie som är uppfödare,

då ett 1 årigt sto som vi sedan ridit in och utbildat själva med sikte bli på att bli dressyrhäst men som nu visat sig ha talang för fälttävlan med lilla syster Isabella.

Rosanna har tränat både Olympia och Ottawa för Tinne Vilhelmson Silfvén under en längre period.

Det var under denna tid Rosanna fick möjlighet att köpa Cassis som både är uppfödd och uppväxt på Lövsta Stuteri. Sagt och gjort, Cassis fick flytta hem till gården i Skepptuna.

Under dessa år har Rosanna hela tiden haft dressyr träningar runt om i Stockholm.

Det har varit ekipage på alla nivåer, ponny och stor häst, äldre och yngre ryttare, även hopp och fälttävlansryttare. Det har hela tiden utökat med elever och Rosannas brinner verkligen för att hålla lektioner.

Rosanna har nu i flera somrar haft dressyren under Lena Bredberg och Maria Blumenthals fälttävlansläger på Runsten Equestrian.

Att övertyga ungdomar om att dressyr är det bästa som finns från tidiga mornar till sena kvällar är inte det lättaste som finns men väldigt roligt och utmanande tycker Rosanna.

Rosanna har även två år i rad tagit på sig lagledarrollen för Div1 dressyr ponnyallsvenskan i Stora Wäsby Fältrittklubb och tycker det är superkul. Inför 2016 är hon även Grenledare för dressyren i klubben på storhästsidan.

2015 blev Rosanna licensierad C-tränare i dressyr utbildad på Strömsholm. Idag bedriver hon på heltid Lidbrandt`s Sporthästar tillsammans med sin syster Isabella i Skepptuna.

Meriter

  • Licensierad C-tränare i dressyr

  • 10 års erfarenhet i hästbranschen

  • Utbildat hästar tom. Svår dressyr

  • Vinster och placeringar Svår dressyr

  • Kvalad till Grand Prix dressyr, debuterat U25 Grand Prix
  • Visat på 3 årstest
  • Visat på 4 och 5 års-program

  • Vunnit ungponnychampionatet för 6 åringar

  • Hästskötarexamen

  • Tappskoexamen

Rosanna & Axiom 2010